⬆️ Победители в номинации Search Innovation
Google Partner

Нотатки копірайтера від Анни Мулько

Автор:
Оптимизатор
Рецензент: Олег Гаврилюк
Руководитель оптимизаторов
5,00 1 оценка
4 комментария

Коли моя бабуся питає мене, чи важка в мене робота, я їй кажу: «Та ні, ба, не важка — просто пишу…» Моя бабуся не вміє ні читати, ні писати, тому вона мені вірить…

(Примітка: чесно кажучи, це визначний пост, бо його написала наша керівник відділу копірайтингу. Аня спілкується з багатьма клієнтами та видає завдання нашим копірайтерам, але при цьому вона не дуже любить «світитися».

Це врівноважена та самодостатня людина, яка (ой, мені попаде :) працювала до Авебу у Leo Burnett. Вона багато пише, може сидіти на роботі до дев’ятої години, редагуючи якийсь текст, але у блог Аня досі не писала. І ось, у п’ятницю, перед самою відпусткою, вона загадково посміхнулася та переслала мені свій пост.)

Якщо ви, не дай Бог, надумали стати копірайтером, сто разів подумайте — ця штука затягує і змушує відмовитися від багатьох приємних речей.

Наприклад:

Спокій. У копірайтера є дві насущні проблеми. Зранку він думає як змусити свій мозок працювати, а ввечері як змусити його зупинитися. І так без кінця і краю…Воно вам треба?..

Балачки. Чим більше копірайтер пише, тим менше він говорить. Він ніби розтрачує комунікаційні ресурси і стає непридатним для активного спілкування. Людина, яка довго працює копірайтером, перестає відвідувати галасливі заходи, натомість починає більше спати… Або їсти. )

Натхнення. Кожен «писун» (в тому числі, і копірайтер) опинявся в ситуації, коли перед ним був чистий лист і жодного слова в голові. Цього не треба боятися. Один маленький ступор може «зародити» сотню великих натхнень.

Коли мене питають, як змусити себе писати краще, я, чесно, не знаю, що відповісти — кожному своє. Особисто мені стало писатись легше, коли я перестала старатися і почала просто писати. Отже:

Не прикрашайте. Коли пишете, не бійтеся здатися банальним. Пишіть спокійно, без кокетливих викрутасів. Дбайте про логічність і грамотність, але не намагайтесь штучно прикрасити написане. Гарний текст гарний і без прикрас, а поганому вони не допоможуть.

Не поспішайте. Готовий текст вичитуйте не відразу, а через деякий час (в ідеалі, з ним треба «переспати»). Це дозволить вам абстрагуватися від своєї писанини і значно зменшити кількість помилок.

Відпочивайте. Всі гроші не заробиш. Всі тексти не напишеш. Після серії плідних ночей перед монітором неминуче приходить «криза жанру». Після кількох місяців харчування всухом’ятку приходить криза шлунку.

Коли мене питають, якими талантами має володіти копірайтер, я скромно відмовчуюсь, бо в голові крутиться тільки ненормативна лексика. Моя думка така: щоб регулярно видавати якісні рекламні тексти, треба бути копірайтнутим на всю голову — інакше, нічого не вийде…

Все вищесказане — чистий суб’єктив автора, і не претендує на істину в останній інстанції. :)

Do something to stop this war! Russians are killing our children and civilians!