⬆️ Переможці в номінації Search Innovation
Google Partner

Зростання цільового органічного трафіку та лідів для офіційного сайту житлового комплексу Signature

Автор:
Оптимізатор
Рецензент: Олег Гаврилюк
Керівник оптимізаторів
5,00 2 оцінки
0 коментарів
Зростання цільового органічного трафіку та лідів для офіційного сайту житлового комплексу Signature

Клієнт

Корпорація «Континіум», забудовник ЖК Signature — житлового комплексу преміум-класу, що зводять на Печерську, по вулиці Мечникова. Наші фахівці взяли в роботу офіційний сайт новобудови.

Наша задача

Глобальна мета клієнта — продаж квартир, тож від нашої роботи він очікує не стільки збільшення трафіку, скільки зростання лідів, чим і планував оцінювати ефективність співпраці.

З урахуванням високої вартості квартир, обмеженої цільової аудиторії, складнощів щодо її пошуку та сегментації, нашій команді дісталося надскладне завдання.

Вихідні дані:

Регіон: вся Україна. Окремо виділено Київ та великі міста.

Початок робіт: 15 травня 2018 року.

Особливості проєкту: влітку спостерігається сезонне падіння попиту.

Сайт написано на Framework CakePHP.

Аналіз ніші та конкурентів

Майже за всіма цільовими запитами топ 10 зайнято різними агрегаторами. І тільки ці два сайти одного забудовника більш-менш ранжувалися у топ 10 за більшістю пріоритетних груп:

Інші сайти-конкуренти ранжувалися лише за окремими групами:

При цьому майже за будь-якими запитами, крім низькочастотних, топ 3 та топ 5 був повністю зайнятий найсильнішими агрегаторами. Відповідно, можливості виходу до топ 3 і топ 5 — лише за окремими запитами.

Використовуючи для аналізу сервіси SimilarWeb, Ahrefs, SemRush та SerpStat, наші оптимізатори детально та скрупульозно вивчили структуру, контент, юзабіліті та зовнішню масу посилань зазначених сайтів задля визначення наших подальших кроків.

Приклад таблиці з аудитом метрик сайтів:

Сайт Загальне SerpStat Ahrefs
Сторінок у індексі PageSpeed Mobile видимість траф. КС в топ-10 КС в топ-3 DR Всього доменів Домени на місяць Анкори, всього
https://signature.ua/

69

65-85 0.11

2790

45

23

19

148

27

105

https://jackhouse.com.ua/

608

25-65 0.22

8734

253

51

12

121

1

80

http://royaltower.com.ua/

419

30-70 0.22

12165

439

103

17

122

1

84

https://busovhill.com.ua/

523

25-35 0.02

1571

61

14

29

91

5

128

https://volodymyrskyy.com.ua/ru

475

50-70 0.44

8688

79

20

16

217

2

110

https://www.the-garden.com.ua/

10

20

0.03

822

32

10

10

3

1

3

http://pecherskplaza.ua/

15

60

0.02

658

13

8

8

31

1

8

За результатами аналізу, ми підсумували:

  1. Головна сторінка сайту, що просувається, у порівнянні з конкурентами, — слабка й малоінформативна, тому вимагає термінового доопрацювання.
  2. У топових конкурентів індексується набагато більше сторінок — ми запланували опрацювання інформаційних тем з реалізацією перелінкування на пріоритетні сторінки.
  3. Конкуренти мають високий рівень довіри, позаяк з головної сторінки їх сайту можна потрапити на розділ з ліцензіями, дозволами та іншою документацією. З огляду на те, що це є найважливішою частиною для формування довіри до сайту в цій ніші, нам необхідно опублікувати максимум документів, що підтверджують законність забудови.
  4. Перші два конкуренти мають сильну кластеризацію: за запитами, що нас цікавлять, їх сайти містять у кілька разів більше сторінок. Ми вирішили створювати на сайті, що просувається, додаткові посадкові сторінки.
  5. Наші оптимізатори кинули сили на активне нарощування маси посилань — і за короткий час стали лідером серед конкурентів. Далі фахівці нашої компанії вирішили змінити стратегію робіт, тож перейшли до пошуку та закупівлі посилань лише на трастових майданчиках — кількість нарощених доменів на місяць зменшилася, але залишилася на досить високому рівні у порівнянні з конкурентами.

Процес роботи

Семантичне ядро

З урахуванням поставлених цілей, наші оптимізатори зібрали семантичне ядро, що включає 270 максимально цільових комерційних запитів, розділених на 13 семантичних груп.

На скріншоті наведено приклад зібраного ядра:

Доопрацювання контенту головної сторінки і розміщення на ній текстового опису ми не передбачали, тому для груп, що просуваються, у ролі посадкових використовували внутрішні сторінки.

З урахуванням семантичного ядра, наші фахівці підготували для реалізації розширену структуру сторінок:

Складнощі у роботі

На старті робіт, швидкість завантаження сайту була на низькому рівні. Крім того, він працював на україно- та англомовних версіях, а реалізувати російськомовну потрібно було нашій команді.

Зі всього списку посадкових сторінок, готовою була лише головна, тому перші півтора роки наші фахівці працювали лише з нею. Відповідно, семантичне ядро ​​було обмеженим: крім брендових запитів, лише кілька груп включали середньочастотні запити. Шанси привести максимум цільового трафіку за такого обмеженого ядра були дуже малими.

Багато часу зайняло узгодження та реалізація розширеної структури сайту, що включає необхідні посадкові сторінки. Зокрема, затягнулося відображення та верстка основних сторінок до усіх типів пристроїв.

Доопрацювання клієнт завершив лише у грудні 2019 року, і за фактом саме з цього періоду роботи над проєктом наші фахівці розпочали з нуля, позаяк отримали вже зовсім інший сайт.

До цього:

  • у кеш Гугла потрапляв зміст сторінок в повному обсязі;
  • структура на сайті була обмеженою;
  • через реалізацію мовних версій всі УРЛ сторінок змінилися;
  • мета-теги не були оптимізовані;
  • не проводились закупівлі на нові УРЛ.

Мобільна версія сайту виглядала непрезентабельно, тому нам необхідно було зрозуміти:

  • чому поточна верстка не є адаптивною;
  • як вирішити цю проблему;
  • чи можемо ми допомогти з цим.

Після аналізу сайту програмістом нашої компанії, ми з’ясували, що макет, намальований дизайнером клієнта, далекий від стандартного компонування сайту: його малювали без використання звичної для вебдизайну сітки, тому підганяти розташування блоків ставало складніше. Крім того, відсутність сітки також позначалася на відображенні шрифтів та відступів між ними.

Враховуючи це, одна з основних складнощів — відображення зображень у горизонтальній орієнтації на мобільному екрані, що має альбомну орієнтацію.

Ми запропонували ефективний, але кардинальний варіант – розробити новий дизайн із використанням сіток та реалізувати нову верстку з мінімальною кількістю скриптів. А доти фахівці нашої компанії продовжили роботи над наявною версією сайту, допомагаючи з цятковими правками.

Також під час робіт ми зіштовхнулися зі створенням фейкового сайту на домені signatures.com.ua компанією-конкурентом, що порушувало авторські права. Наші фахівці підготували та надіслали DMCA-скаргу з метою обмеження переходів до контенту цього сайту з Гугла.

Усунення технічних помилок

На оновленій версії сайту було усунуто критичні програмні помилки – і наші оптимізатори виконали перевірку за 44 пунктами.

Частина таблиці з їх результатами:

Надалі нашим програмістам вдалося підвищити швидкість завантаження сайту для мобільних пристроїв із «червоної» зони (менше 50%) до «жовтої» (66%). На жаль, фахівці були обмежені у своїх діях, опрацьовуючи лише те, що не стосувалося верстки та зображень. Так, для підвищення показника швидкості ми налаштували передзавантаження шрифтів і відкладене завантаження сторонніх скриптів, стиснули та упакували статичні файли CSS та JS у мінімальну кількість файлів, протестували заміну форматів зображень на webp, додали <link rel=preload> та супутні теги <link rel=” preconnect”> <link rel=”dns-prefetch”>.

Крім цього, ми скоригували виведення блоку з відео на головній сторінці таким чином, аби він не перекривав боту Гугла решту контенту.

Для зручності користувачів нами реалізовано віртуальний 3D-тур і вбудовано навігаційну кнопку для швидкого переходу до розділу «Галерея».

З метою підвищення привабливості сторінок сайту в пошуковій видачі, за рахунок розширених сніпетів ми реалізували мікророзмітку на сторінках: «Питання/Відповіді», «Рейтинг сторінки», «Місцева компанія».

Наші програмісти доопрацювали мультимовність сайту, реалізувавши повноцінну російськомовну версію з генерацією статичних URL. Усі текстові записи на сторінках ми вивели відповідно до обраної користувачем мовної версії. Додали виведення атрибутів rel=”alternate” hreflang=”x”.

Після створення нових сторінок, ми згенерували статичну мапу сайту sitemap.xml.

Наші оптимізатори підготували та розмістили оптимізовані мета-теги для цільових сторінок та додали до них Emoji для підвищення привабливості сніпетів у пошуковій видачі.

Ми постійно відслідковуємо появу помилок на сайті за допомогою Google Search Console та внутрішніх сервісів (сторінки з кодом відповіді 404 та 500, доступність сайту, наявність цільових сторінок в індексі Гугла, виконання налаштованих 301 серверних редиректів).

Опрацювання сторінок на основі Інструкції для асесорів Гугл

За функціоналом сайт клієнта поступається сайтам конкурентів бізнес-класу: вони більш функціональні (наприклад, містять відео аерообльоту, панораму, мапу інфраструктури, відео з вебкамер), наповнені більшим обсягом контенту (розміщено дозвільну документацію, інформацію про керуючу компанію, заслуги/нагороди комплексу) і цим формують більше довіри до компанії-забудовника. Керуючись аналізом конкурентів щодо функціональності та Інструкцією для асесорів Гугла, оптимізатори нашої компанії склали список рекомендацій для сайту задля покращення якості його наповнення.

На жаль, список доопрацювань клієнт відхилив: вкладати додаткові кошти у це він не планував і його влаштовували досягнуті проміжні результати.

Контент

Основна вимога до контенту, що поставлена ​​клієнтом: написати якісний текст як з художньої, так і з журналістської точки зору — «стримано та зі смаком».

Важливий аспект: у текстах неприпустимо використовувати запит «квартири» (попри наявність у семантичному ядрі) — лише «апартаменти», оскільки саме так клієнт позиціонує власний продукт.

Для більшості посадкових сторінок спочатку тексти були написані копірайтером клієнта, а ми їх лише перевіряли. Пізніше до написання статей залучили копірайтерів «Авеб».

Під час написання нових матеріалів важливо було ознайомитися з іншими статтями клієнта на сайті для дотримання такого ж стилю.

Після написання пробних завдань кількома нашими виконавцями, для проєкту виділили та закріпили копірайтера, до текстів якого у клієнта було найменше зауважень та стилістика його викладу підходила. Редактор нашої компанії перевіряв текст щодо граматики та орфографії, а також на відповідність усім вимогам до змісту.

Тексти для сайту несли додаткову іміджеву цінність, тому їх писали в індивідуальному форматі, з детальним опрацюванням змісту та стилістики, згідно побажань клієнта. Додатково копірайтери враховували основні критерії оцінки E-A-T (експертність, авторитетність та надійність) та YMYL з Інструкції для асесорів Гугла. Основні з них:

  • унікальність контенту — 100%;
  • користь тексту для користувачів — у кожному матеріалі мала місце розповідь читачеві про дещо нове;
  • продумана структура, логічні абзаци;
  • наявність заголовків та підзаголовків, пов’язаних між собою;
  • кожен блок має надати вичерпні відповіді на питання, що можуть виникнути в читача.

На постійній основі ми публікували інформаційні матеріали у розділі «Новини», у тому числі й оптимізованих під частотні ключові запити статей (наприклад, «Що таке клубний будинок», «Переваги видової квартири») для залучення додаткового пошукового трафіку на сайт.

Робота над репутацією сайту та компанії

Мета завдання: допомогти сформувати позитивну репутацію в Інтернеті щодо ЖК Signature.

Оптимізатори проєкту опрацювали каталоги, довідники з нерухомості та розмістили в них інформацію про житловий комплекс, а також відслідковували сайти з відгуками для своєчасного надання відповідей на питання та коментарі користувачів від імені забудовника.

Ми виконали роботи з реєстрації та оптимізації картки у сервісі «Гугл. Мій бізнес», де публікували тематичні пости та світлини комплексу.

Нарощування зовнішньої маси посилань

У перший місяць робіт наші оптимізатори провели аналіз маси посилань з урахуванням даних сервісу Ahrefs і вебмайстра Гугл.

Перші зовнішні посилання на проєкті з’явилися у лютому 2017 року.

Крива динаміки кількості доменів, що посилаються на проєкт, за весь час мала плавний вигляд:

Зростання маси посилань на проєкті було дуже слабким — до червня 2018 року кількість доменів-донорів зберігалася на рівні 20-30 ресурсів:

Тимчасові посилання з агрегаторів (Sape, TrustLink тощо) були відсутні.

Заходи, прийняті вручну, були відсутні (за даними Google Search Console).

Анкор-лист проєкту до старту робіт із компанією Aweb включав переважно безанкорні посилання, а сьогодні його оптимізовано під пріоритетні ключові запити.

Оптимізатори проєкту підготували стратегію роботи з посиланнями, якої дотримувалися під час виконання:

  • періодичне розміщення 10-20 природних безанкорних форумних посилань і посилань у трастових каталогах для сторінок, що просуваються;
  • щомісячна закупівля 6-15 «вічних» посилань на біржах для сторінок, що просуваються. Тип анкорів: посилання, безанкорні посилання, ПВ-посилання, посилання з розведеними анкорними текстами.Майданчики: новинні та тематичні ресурси, у пріоритеті українські.
  • Кількість посилань, що купувалися, чергували: для підтримки обсягу маси посилань на рівні сайтів-конкурентів розміщували посилання на новинних майданчиках за якістю вище середнього, а для зростання трасту сайту — на авторитетних дорогих ресурсах;
  • періодичне розміщення 2-4 прес-релізів на трастових майданчиках;
  • щомісячний перегляд та коригування стратегії роботи з посиланнями за результатами аналізу досягнутих позицій за цільовими запитами;
  • моніторинг появи спамних донорів на проєкті — за виявленні у списку донорів майданчиків з низькими показниками якості, ми відхиляли їх за допомогою сервісу Google Disavow;
  • моніторинг динаміки обсягу та якості маси посилань сайтів-конкурентів, що лідирують у топі.

Відбору майданчиків для розміщення посилань наші фахівці приділяли особливу увагу: оптимізаторами компанії використовується скорингова модель оцінки якості доменів. Згідно з нею, донори оцінюються за 11 параметрами, серед яких: обсяг загального та органічного трафіку, рейтинг домену за даними Ahrefs, співвідношення вхідних та вихідних посилань, поведінкові фактори на майданчику.

Крім цього, приділяли увагу якості текстів, що розміщували разом із посиланнями на сторонніх майданчиках. Усі статті були написані відділом копірайтерів нашої компанії. Крім зростання обсягу маси посилань, враховували також друге завдання — формування позитивної репутації про житловий комплекс.

Ключові вимоги для копірайтерів:

  • стаття обов’язково має відповідати тематиці сайту рекламодавця;
  • зміст статті має відповідати анкор-листу;
  • назва статті має містити анкори;
  • посилання в тексті розміщувати максимально природно у читабельній формі — заборонене розміщення в першому та останньому реченні, у заголовках, а також на початку або в кінці речення;
  • перше посилання має розташовуватися якомога ближче до початку статті, друге — у середині статті, причому посилання не повинні розташовуватися близько один до одного;
  • як мінімум один абзац тексту має присвячуватися ЖК Signature — клієнт надав офіційну інформацію про комплекс, яку використовували копірайтери (дані про дизайн, фасад, сервіс, безпеку, передбачені системи «розумний будинок», а також слогани та метафори ЖК).

За 3 роки та 7 місяців нашої роботи над проєктом кількість донорів збільшилася з 30 до 309 ресурсів. Динаміку зростання представлено на графіку нижче:

За всіма основними метриками маси посилань серед конкурентів лідирує сайт https://signature.ua.

Динаміка зростання донорів за Ahrefs у порівнянні з конкурентами:

Дані Ahrefs за основними метриками:

signature.ua jackhouse.com.ua royaltower.com.ua busovhill.com.ua pecherskplaza.ua
Рейтинг домену 25 11 7 23 3.3
Домени-донори 309 83 77 64 21
Ref .gov domains 1 0 0 0 0
Ref .edu domains 0 0 0 0 0
Ref .com domains 54 19 21 18 5
Ref .net domains 20 7 7 3 1
Ref .org domains 10 7 2 0 0
IP-донори 316 91 84 73 22
Підмережі 289 87 82 67 22
Сторінок, що посилаються 1,071 252 382 294 86
Беклінки 1,275 291 532 411 130
Прокраулені сторінки 163 0 0 12 0
Текст 1,275 291 532 411 127
DoFollow 1,051 213 395 198 112
NoFollow 218 78 136 213 15
Редирект 0 0 0 0 3
Зображення 24 15 54 29 2
Форма 0 0 0 0 0
.gov 1 0 0 0 0
.edu 0 0 0 0 0

Підсумки

За період робіт над проєктом нашій команді вдалося збільшити відсоток виведення запитів пріоритетних категорій:

  • у топ 10 — зростання з 11% до 61%;
  • у топ 5 — зростання з 6% до 27%;
  • у топ 3 — зростання з 5% до 15%.

Динаміка зростання в топ 10, топ 5 та топ 3 пошукової видачі наведена на скріншоті:

Перші відчутні результати на проєкті ми помітили в період December Core Update 2020. Відсоток виведення запитів у топ 10 зріс з 20 до 32%. Поліпшення позицій на проєкті відбулося за рахунок посилених посилань з трастових майданчиків у період травня-жовтня 2020 року. Також, ймовірно, на результати вплинуло розширення текстів на внутрішніх сторінках за рахунок розміщення об’ємних блоків «Питань/Відповідей».

За підсумками 2020 року, сайт досяг потрібних показників — були продані 60% квартир.

Станом на листопад 2021 року, 80% квартир були продані — всі «найкращі варіанти», а залишилася лише «пара пентхаусів».

Роботи над проєктом ми зупинили у січні 2022 року, оскільки клієнт продав майже всі апартаменти, а для просування залишків вирішив використати контекстну рекламу.

Нижче на скріншотах — приклади динаміки позицій щодо кількох пріоритетних груп.

Висновки

В умовах обмежених можливостей щодо внесення програмних правок та доробок на сайті, наші фахівці зробили основний наголос на нарощуванні обсягу якісної маси посилань. Завдяки такій стратегії робіт, ми досягли основної мети клієнта: зростання позицій сайту у пошуку Гугла за пріоритетними ключовими запитами, генерації лідів та продажу квартир житлового комплексу.

Участники проєкту:

  • Менеджер проєкту: Катерина Тимошенко
  • Оптимізатор: Тетяна Храмова
  • Лінкер: Євген Федченко
Do something to stop this war! Russians are killing our children and civilians!